
Kindervrijmarkt Koningsdag, wat zijn de regels?
De meeste mensen weten dat op Koningsdag de verjaardag van koning Willem-Alexander gevierd wordt. Er is dan kindervrijmarkt, net als vroeger op Koninginnedag het geval was. De vrijmarkt is een wereldberoemd Nederlands festijn waar honderdduizenden mensen gebruik van maken.
Je mag op Koningsdag in Nederland op straat kopen en verkopen, en de inkomsten zijn die dag belastingvrij. Je moet er vroeg bij zijn want anders heb je geen plek om je spullen te verkopen. Wat zijn de regels en voorwaarden?
In Weesp hebben we alleen een kinder vrijmarkt.
Om deel te nemen aan dekindervrijmarkt op Koningsdag moet je in eerste instantie een plek hebben om je spullen te verkopen. Veel mensen zetten hun stukje straat af met linten of ze tekenen op de straat een vak waarin met krijt het woord ‘bezet’ staat. Dat helpt enigszins maar je moet niet raar opkijken als je plaats dan alsnog in beslag genomen wordt door iemand anders. De sfeer is over het algemeen heel gezellig. Er wordt muziek gemaakt, gepraat en gelachen. Er worden ieder jaar veel evenementen georganiseerd, zowel voor kinderen als voor jongeren en volwassenen.
Vrijmarkt op Koningsdag, wat mag je verkopen?
Op Koningsdag mag je vanaf 8 uur ‘s morgens tot 16.00 uur ’s middags alles verkopen. Nieuwe spullen, oude spullen, tweedehands spullen, eten en drinken… Er zijn wel uitzonderingen:
- Je mag geen drinken met alcohol verkopen, tenzij je daarvoor een vergunning of vrijstelling van het verbod hebt
- Je mag geen bederfelijke etenswaren verkopen, tenzij je daarvoor een vergunning hebt. Dit houdt in dat alle voedsel wat koel gehouden moet worden, of wat juist eerst verhit (gekookt of gebakken) moet worden, niet verkocht mag worden. Je mag dus bijvoorbeeld wel verpakte zakjes chips en blikjes frisdrank verkopen, maar geen gebakken kip of vis.
- Flesjes frisdrank van glas zijn niet toegestaan, dit in verband met scherven
Glazen mogen niet, plastic bekertjes wel - Je mag geen dieren verkopen of andere zaken die verboden zijn door de wet Verordening op straathandel
Alcohol drinken
Als je 18 jaar of ouder bent mag je alcohol drinken op Koningsdag, maar je mag niet meer dan 1 blikje of een klein flesje bij je dragen. Draag je meer bij je dan gaat men er vanuit dat je het verkoopt, en dat mag dus niet. Je kunt een biertje of wijntje kopen bij gewone horecagelegenheden, waarvan er ook veel open zullen zijn die dag.
Kindervrijmarkt gebied
Hieronder een kaart welke het kindervrijmarkt gebied aangeeft: in BLAUW (tussen A en B) de 2 straten welke aan beide zijdes gebruikt mogen worden. Dat zijn de Nieuwstad en de Oudegracht(tot de getekende steeg).
Beroepshandelaars op Koningsdag
Koningsdag is eigenlijk bedoeld voor kinderen die een dag per jaar voor echt geld spulletjes mogen verkopen op straat. Al snel werden gedurende vele Koninginnedagen de voordelen ook massaal ingezien door volwassenen. Omdat er zoveel volk op de been is zien beroepshandelaars ook de grote financiële voordelen in van deze unieke vrijmarkt. Daarom zijn beroepshandelaren niet op de kindervrijmarkt toegestaan. De kindervrijmarkt is deze dag een zee van plezier en gezelligheid. Beroepshandelaren mogen hier niet staan. Alle georganiseerde activiteiten zijn op kinderen gericht.
Gebied afzetten, voorwaarden
Als je besluit om gebied af te zetten om te reserveren voor de vrijmarkt, zorg dan dat je op tijd aanwezig bent. Gebruik voor het afzetten krijt en/of plakband wat geen lijmresten achterlaat. Verf mag ook niet.
Natuurlijk is het wel zo sportief om een reeds afgezet gebied niet in te pikken maar niet iedereen houdt zich daar aan.
Maak geen ruzie als je afgezette gebied toch door een ander blijkt te zijn ingenomen. Dat je gebied hebt afgezet wil niet zeggen dat het je bezit is en helaas is niet iedereen zo sportief om je plek voor jou vrij te laten. Ergens is het ook wel logisch, want anders zou iedereen een plek kunnen afzetten met linten of krijt, vervolgens lekker uitslapen op Koningsdag en ’s middags de lege plek eens een keertje komen opeisen. Zo werkt het niet op deze feestdag. Je zal vroeg je bed uit moeten als je een goede plek wilt bemachtigen. Probeer het samen op te lossen als iemand je plek heeft ingenomen, want hou in gedachten dat die plek nooit je eigendom was.
Niet overal is het toegestaan om een verkoopplek te reserveren. De toegang tot de stegen moeten ten alle tijde vrij worden gelaten ten behoeven van de hulpdiensten. De gemeente kan je afgebakende terreintje gewoon weer opruimen als je op een plaats zit waar je doorgang van publiek hindert of waar geen vrijmarkt is toegestaan.
Parkeren, laden/lossen
De avond voor Koningsdag wordt vanaf 19h00 het centrum afgesloten en wordt er plaats gemaakt voor de activiteiten. Er geldt dan een wegsleepregeling voor de auto’s die er nog zijn, die zijn voor uw eigen rekening. Er kunnen dan geen auto’s meer in of uit. Er is alternatieve parkeergelegenheid geadviseerd voor de centrumbewoners, zie bewonersbrief. De bereikbaarheid van het centrum kan op deze pagina bekeken worden.
In verband met wetgeving (terreur, vlucht, veiligheid, etc.) wordt ook laden en lossen niet toegestaan in diezelfde periode. U kunt in de buurt van het centrum parkeren en we adviseren om een bolderkar of (bak-)fiets de zaken voor de kinder vrijmarkt te lossen of laden.
Oranje kleding
De kleur oranje staat natuurlijk voor de achternaam van ons koningshuis Van Oranje Nassau. De kleur oranje is daardoor een kenmerk van Nederland geworden. Ook rood-wit-blauw, de kleuren van de Nederlandse vlag, zag je jarenlang op Koninginnedag heel veel en dat zal ook op Koningsdag het geval zijn. Mensen die koningsgezind zijn, hangen op die dag een oranje wimpel aan hun vlag als ze de vlag uithangen. De meeste mensen dragen oranje kleding of een oranje sjaal of hoed. Ook worden er wel rood-wit-blauwe vlaggetjes op de wangen getekend. Oranje kleding dragen is natuurlijk niet verplicht, maar het is een gewoonte geworden dat mensen op Koningsdag veelal de kleur oranje dragen.
De best geklede Oranje outfit wint een prijs!